8
Серпень 2019року
слово редактора

Як вийти на новий рівень

Найцікавіше починається тоді, коли ми стикаємося з труднощами. Адже вони мобілізують сили і зрештою роблять нас сильнішими. А рости над собою завжди корисно — як для роботи, так і для особистого життя.

У цьому номері знайдете чимало матеріалів, які змусять замислитися навіть досвідчених бухгалтерів. Як-от, стаття про виплату компенсації за невикористану відпустку. Автор розглянув нестандарті ситуації, коли працівники прохають про компенсацію замість днів відпочинку. Тож поміркуємо разом, кому, коли і скільки відпустки можна замінити грошима. І як пояснити працівникам, чому не завжди вдасться це зробити.

Іноді несподіванки виникають як із повітря. Так, почастішали випадки, коли замість листків непрацездатності лікарі видають медичні довідки. Здогадуємося чому: Фонд соцстрахування має заборгованість за виплатами лікарняних. А що робити підприємству? Як табелювати відсутність на роботі працівників, які непрацездатність засвідчують довідкою? Чи оплачувати дні хвороби? А якщо згодом працівник все-таки принесе листок непрацездатності — як його показати у звітності? Спробуйте спочатку самі відповісти на всі ці запитання, а потім перевірте свої знання за статтею.

А ось ще одна головоломка. Як компенсувати працівникові роботу у відрядженні в його вихідний або святковий день? Коли оплатити у подвійному розмірі, а коли надати відгул? А якщо йдеться про відрядників чи «погодинників»? Експерт підкаже, на які норми закону та положення внутрішніх документів звернути увагу в цьому разі. Попередить, де ховається небезпека, а відповідні розрахунки продемонструє прикладами.

Не лякайтеся складних запитань. Шукайте правильні відповіді. Це допоможе розширити кругозір, збагатить досвід, підвищить рівень професійних знань і навичок. Так ви почуватиметеся впевненіше навіть у нестандартних ситуаціях. Ваші колеги і директор не зможуть цього не помітити… Час від часу нам просто необхідно почуватися щасливими та успішними.

З повагою
Ірина ЧИГИР,
головний редактор

 

РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ

ЛИТВИН А. М. — заступник директора Департаменту заробітної плати та умов праці — начальник відділу Міністерства соціальної політики УкраїниПОЛЬОВИК Л. В. — заступник директора Департаменту — начальник відділу методології забезпечення платежів Департаменту надходження доходів Пенсійного фонду України
ПІДЛУЖНА Н. В. — директор Департаменту стратегічного планування та аналізу Міністерства соціальної політики України 

ЕКСПЕРТНА РАДА

ЄФІМОВ О. М. — адвокат, аудитор, доцент кафедри цивільного та трудового права Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, канд. юрид. наукПАХОМОВА А. К. — заступник начальника управління персоніфікованого обліку, інформаційних систем та мереж — начальник відділу персоніфікованого обліку та інформаційних систем Головного управління Пенсійного фонду України в місті Києві
КУЗЬМЕНКО О. А. — бухгалтер, ТОВ «Міжнародний центр фінансово-економічного розвитку — Україна»ФІЛІПОВСЬКИХ Н. В. — заступник начальника відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Державної фіскальної служби України
№ 8, 2019
Гаряча лінія Головбуха